Burn-out Begeleiding

Begeleiding

De stressmanagement survey (zie preventie) geeft ook goede handvaten bij hoe een medewerker na een burn-out in een re-integratie traject het beste begeleid kan worden. Ook kan concreet aangegeven worden wat er gedaan of aangepakt moet worden om opnieuw uitvallen te voorkomen.

In een burn-out begeleidingstraject worden vanuit veel verschillende invalshoeken – zoals de werksituatie, persoonlijkheid en lifestyle – adviezen gegeven en de medewerker wordt gecoacht. Niet onbelangrijk is dat de recente wetenschappelijke inzichten in het functioneren van ons ‘stresssysteem’ worden toegepast. Hetgeen betekent dat niet alleen naar psychologische en situationele factoren gekeken wordt maar ook naar de biologische aspecten, die een rol spelen bij overbelasting. Het heeft geen zin om een onderscheid te maken tussen de psychologische en de somatische kant van de burn-out. De meeste vragen voor begeleiding komen van medewerkers met burn-out klachten of van mensen die na een burn-out “de balans willen opmaken” om herhaling te voorkomen. Het “aankloppen” met burn-out klachten is uiteraard een andere en veel gunstigere situatie dan dat iemand echt ‘opgebrand’ is en vitaal is uitgeput.

Gerard Karelse maakt in zijn begeleiding o.a. gebruik van zijn ervaringen als klinisch psycholoog in een therapeutische setting, zijn studie medische en gezondheidspsychologie en verschillende ontspanningsmethodieken. Zijn kennis over en ervaring met het functioneren in het bedrijfsleven is erg belangrijk. Men moet goed weten ‘hoe de hazen lopen’ in een organisatie om medewerkers die in de verdrukking zijn gekomen goed te kunnen adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *