Burn-out

Burn-out: een hype?

Burn-out EindhovenBurn-out blijft een hot topic in de media. Inderdaad geven de cijfers aan dat ongeveer 50% van het verzuim met stress te maken heeft. Toch is er ook sprake van een hype want de cijfers en de wetenschappelijke literatuur laten een ander beeld zien.

Om managers en HR/Health professionals “bij te praten” over hoe onze gezondheid ervoor staat en hoe burn-out in dit plaatje past is Gerard Karelse gestart met het geven van de presentatie: “Burn-out in breder perspectief”. Het is een presentatie over wetenschappelijk onderzoek met leuke anekdotes, ‘one liners’, uitdagende vragen en humor. Naast het uitleggen van de ‘biologische achtergrond’ van burnout (en de overeenkomst met andere ‘systeemziekten’ als bijvoorbeeld het chronisch vermoeidheidssyndroom of een depressie) kan ook gekozen worden om te focussen op het voorkomen van burnout en/of stil gestaan worden bij Work-Life Balance. Bedrijven of organisaties die voor deze presentatie belangstelling hebben: stuur even een berichtje.

Hulp bij burn-out

Karelse Consultancy helpt mensen met werkgerelateerde psychische klachten, met name burn-out en depressie. Er wordt eerst onderzocht in welke mate de werksituatie verantwoordelijk is voor de klachten of eraan bijdraagt. Vervolgens wordt met de cliënt uitgezocht hoe de klachten kunnen worden opgelost.

Om burn-out situaties goed te kunnen tackelen maakt Gerard Karelse gebruik van zijn lange ervaring als bedrijfspsycholoog, zijn opleiding klinische psychologie en ervaring als behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen die een beroep op hem doen kunnen snel terecht voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt uitleg gegeven over zijn aanpak en bekeken of zijn cliĂ«nt hiermee geholpen kan worden. In zijn benadering staat een goede analyse van de oorzaak van de klachten voorop en dient ook duidelijk te worden hoe ernstig de klachten zijn en welke risico’s de cliĂ«nt loopt. Op verzoek wordt dan ook het re-integratie traject opgepakt om ervoor te zorgen dat op een verantwoorde manier het werk hervat kan worden.

Burn-out onderzoek

Voor het burn-out onderzoek wordt ruim een halve dag uitgetrokken en worden behalve een uitvoerig interview (o.a. anamnese en inventarisatie werkomstandigheden) diverse psychologische meetinstrumenten gebruikt.

Vragen van cliënten die gebruik hebben gemaakt van zijn hulp waren onder andere:

  • Waarom ben ik zo gestresst?
  • Zit ik wel op de juiste functie, past deze baan bij mij?
  • Ben ik niet overspannen aan het worden, de fut is er namelijk uit?
  • Waar komen mijn klachten vandaan; komt het door mijn werk of ligt het aan mezelf?
  • Ik ga niet meer met plezier naar mijn werk, hoe komt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *