Assessment Eindhoven

Assessment EindhovenOm de juiste mensen te selecteren voor een vacature is het toepassen van psychologisch onderzoek en assessment technieken een gevestigde en beproefde methode. In talloze studies is de toegevoegde waarde van deze methodiek aangetoond. Een beoordeling geven van de slaagkans van sollicitanten is meer dan het optellen van een aantal scores van de testen en vereist een lange ervaring, kennis van testleer/psychometrie en een goede kennis van het bedrijf van de opdrachtgever. Net als een jurist door een bedrijf wordt ingeschakeld voor bijvoorbeeld het opstellen van een contract en een medicus voor het beoordelen van een zieke medewerker is de psycholoog de vakman voor het toepassen van psychologische instrumenten en assessment.

Het inzetten van deze instrumenten kan op verschillende manieren. Een functiegeschiktheidsonderzoek (past de sollicitant op de functie en bij ons bedrijf) begint met het goed in kaart brengen van de functie-eisen. Deze dienen als leidraad bij het onderzoek en de keuze van de instrumenten voor het psychologisch onderzoek of het assessment. Ook om de oorzaak van het disfunctioneren van een medewerker te achterhalen biedt een psychologisch onderzoek goede aanknopingspunten.

Een complete assessment procedure, bijvoorbeeld voor leidinggevende functies bestaat uit een interview, een capaciteitenonderzoek, een uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek en een onderzoek naar de gedragsvaardigheden. In dit voorbeeld komen uiteraard de leidinggevende vaardigheden van de kandidaat aan bod door deze assessment oefeningen (job simulaties) te laten uitvoeren. Voor de assessment oefeningen worden senior en ervaren rollenspelers ingezet met een HRM en trainingsachtergrond. Voor technische en administratieve uitvoerende functies voldoet meestal een psychologisch onderzoek en kunnen de assessment oefeningen achterwege blijven.

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoekNa het verzamelen van de functie informatie wordt uw sollicitant  uitgenodigd voor het individuele assessment programma of psychologisch onderzoek. Het assessment programma neemt ongeveer een dag in beslag. Gerard Karelse is lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Dit betekent onder andere dat kandidaten eerst geïnformeerd worden over de uitslag van het onderzoek en dat zij toestemming dienen te geven voor rapportage aan de opdrachtgever.

De filosofie van Karelse Consultancy komt onder andere tot uitdrukking in de wijze waarop met kandidaten wordt omgegaan, de rapportage en de communicatie met de opdrachtgever. Uitgangspunten hierbij zijn transparantie (ook t.a.v. de rapportage), het besteden van zorg en tijd aan de instructie en begeleiding van de kandidaten en het verkrijgen van acceptatie bij kandidaten. Het assessmentprogramma is tenslotte ook het visitekaartje van de opdrachtgever.

Kandidaten worden niet geconfronteerd met andere assessment deelnemers en behoeven dus ook niet te wachten op anderen. Verder worden ze aan het einde van de dag geïnformeerd over de resultaten en het advies, zodat ze meteen weten waar ze aan toe zijn. Hier wordt ruim de tijd voor genomen. Ook om details uit het assessment of psychologisch onderzoek uit te diepen en de kandidaat de gelegenheid te geven stoom af te blazen en commentaar te leveren. Het nagesprek is ook bedoeld om ervoor te zorgen dat kandidaten, ongeacht de uitslag van het onderzoek, met een goed gevoel naar huis gaan.

 1. Gerard Karelse heeft al over vele kandidaten die ik aan mijn cliënt had voorgesteld, zijn weloverwogen en deskundige licht laten schijnen. Zonder uitzondering hebben deze mensen zijn advies als welkom ervaren, zonder uitzondering hebben ze zijn assessment en feed back ter harte genomen. Als ‘headhunter’ is het voor mij steeds inspirerend Gerards visie op kwaliteiten en talenten aan die van mij te scherpen.

  dr dr Peter Thissen
  Senior Recruitment Consultant Intellectual Property
  YER

 2. Al enige jaren verzorgt Karelse Consultancy voor ons assessments om de beste man of vrouw te selecteren. In 99% van de gevallen zijn de uitkomsten van de assessments raak. Wanneer we tegen het advies van Karelse de kandidaat toch een kans gaven, hebben we daar zeer regelmatig van terug moeten komen. Op naar het volgende assessment!

 3. Karelse Consultancy voert al enige jaren met name selectie assessments voor ons bedrijf uit.
  In de jaarlijkse evaluatie van de adviezen blijkt dat we hiermee de kwaliteit van de instroom van leidinggevenden in de productie en stafmedewerkers goed borgen. De sollicitanten, die een positief advies gekregen hebben, functioneren naar verwachting. Ook uit de aanname van een enkele medewerker, die we ondanks het negatieve advies toch het voordeel van de twijfel gegeven hebben, blijkt dat het inzetten van een volledig individueel assessment programma voor ons meerwaarde heeft geboden.

  drs. S. van de Geer HR manager PETPower

 4. De wijze van werken door Karelse Consultancy sluit perfect aan bij onze organisatie. Kenmerkend hierbij zijn : persoonlijk, korte lijnen, nuchter, onafhankelijk, objectief en afspraak is afspraak. Wij zijn hierdoor in staat zorgvuldig en snel te handelen om de juiste mensen op de juiste plek te kunnen benoemen. Naar volle tevredenheid heeft Karelse Consultancy inmiddels op basis van assessments de ontwikkelingsrichting mede bepaald voor onder andere het middenmanagement . Ook voor het hoger kader hebben zij reeds meerdere assessments mogen uitvoeren, en naar volle tevredenheid van Royal Smals
  Karelse Consultancy draagt hierdoor indirect bij aan de kwaliteit van onze eigen dienstverlening.

  P. Eugelink, Directeur Dredging Royal Smals

 5. Als kandidaat zijnde heb ik hier een assessment mogen afleggen. De assessments worden professioneel afgenomen en de sfeer is gedurende de dag prettig. Naderhand neemt Gerard Karelse ruim de tijd om de resultaten met je door te bespreken en vragen te beantwoorden. Het resultaat helpt ontzettend om je zelf beter te leren kennen; je sterke punten en aandachtspunten worden uitgelicht.

 6. Als adviseur aan familiebedrijven is het voor mij zeer belangrijk om op het juiste moment beroep te kunnen doen op een vakspecialist. Voor assessments kan ik Gerard Karelse zeker aanbevelen : degelijk en sober werk.
  Guy Rigouts
  Adviseur familiebedrijven
  Strategie – bestuur – overdracht

 7. Gerard Karelse heeft duidelijke adviezen gegeven over de kandidaten voor de functie van supervisor bij Paccar Spare Parts van DAF en heeft ook goed meegedacht over de selectie criteria, waardoor het zoeken naar een geschikte kandidaat makkelijker ging.

  F. Popelier, HRM DAF Trucks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *