Psychologisch Onderzoek VDL-ETG

6-assige CNC-bank van VDL
Een 6-assige CNC-bank van VDL/ETG

Behalve multinationals zijn ook MKB bedrijven al enkele jaren actief met verbeterprogramma’s als Lean, TQM en World Class Manufacturing. Vooral kleinere bedrijven worstelen om de bestaande cultuur waarbij ‘hands-on improvisatie’ in de genen zit om te buigen naar een ‘fact-based first time right’ aanpak. Een consequentie hiervan is dat ook gekeken moet worden naar de kwaliteit van de bezetting.

Hierbij speelt de inbreng van Karelse Consultancy met haar expertise over de inzetbaarheid en ontwikkeling van medewerkers en belangrijke rol. VDL-ETG werkt o.a. voor kritische klanten als ASML en Philips en heeft Karelse Consultancy gevraagd te ondersteunen bij de selectie en doorstroom van haar medewerkers. Hiervoor is onderzocht aan welke psychologische eisen de medewerkers bij deze machinefabriek moeten voldoen.

Werkwijze Psychologisch Onderzoek

Het onderzoek naar de psychologische functie criteria bestond voor wat betreft de functie van machine operator uit een uitgebreide uitleg van een ervaren CNC draaibank medewerker van de bediening van zijn machine. Op de werkvloer van de machinefabriek van VDL nam dit, voordat alles duidelijk was en alle vragen van Gerard Karelse beantwoord waren, een uur in beslag. Er kwamen ook verrassende zaken uit in de zin dat het management een andere voorstelling van zaken had over welke denkvaardigheden van belang waren voor het goed uitoefenen van de functie. Voor de andere functies zoals de functie van Manufacturing Engineer werden de uitgebreide functie beschrijvingen bestudeerd en de conclusies over de relevante psychologische functie kenmerken met het management besproken.

Enkele psychologische tests zijn vervolgens geselecteerd om te bepalen welke medewerkers kunnen doorstromen naar zwaardere functies en ook ondersteund worden bij hun verdere opleiding. Alle nieuwe medewerkers die instromen nemen deel aan dit psychologisch onderzoek met als zwaartepunt de technische en exacte denkvaardigheden, die in het onderzoek naar voren kwamen.

 

1 reactie op “Psychologisch Onderzoek VDL-ETG

  1. Vitaal ouder worden

    Als een vervolg op zijn onderzoek en de workshop stressmanagement, waarin ook aandacht besteed wordt aan ‘life style’ en gezondheid ontwikkelde Gerard Karelse op verzoek van een productie bedrijf een korte interactieve bijeenkomst voor hun oudere medewerkers. Vanwege de hogere pensioenleeftijd neemt deze klant al maatregelen in de ergonomische sfeer, maar met deze workshop willen ze hun senioren ook stimuleren om zelf te zorgen dat ze fit blijven. Om met de woorden van de verantwoordelijke HRM manager te spreken: ” We willen ze op dit gebied als werkgever ook wat meegeven”. In de workshop worden verschillende handvatten hiervoor aangereikt en de deelnemers geïnspireerd om daarmee aan de slag te gaan. Uiteraard staat het belang van voldoende beweging op het programma, maar ook adviezen voor een goede en voldoende nachtrust! Verder wordt er kennis gemaakt met verschillende methodes om te ontspannen en kunnen de senioren zelf uitvinden of ze wel of niet fit zijn. Er is ruimte om ervaringen uit te wisselen, er is een korte quiz over slapen en de deelnemers krijgen na afloop een “menukaart” waaruit ze kunnen kiezen welke eerste stap ze willen zetten om vitaal te blijven of te worden. Gerard Karelse staat ook voor de groep als ervaringsdeskundige, waardoor zijn boodschap meer impact heeft.

Reacties zijn gesloten.